Tuesday, June 25, 2013

Hạ cholesterol một cách đơn giản


Bệnh tim mạch đang là nguyên nhân đầu tiên gây tử vong cao. Ăn uống và vận động đúng mực có thể giúp hạn chế đến 80% nguy cơ chết do tim mạch. Một nghiên cứu mới của Anh thực hiện với hai nhóm người cho thấy nhóm người có những bữa ăn nhỏ chia thành nhiều lần trong ngày có hàm lượng cholesterol thấp hơn nhóm người chỉ ăn hai bữa chính, dù hấp thụ nhiều calorie và chất béo hơn. Sự cách biệt về hàm lượng cholesterol của mỗi nhóm là giảm từ 10-20% các nguy cơ mắc bệnh động mạch vành. -

Thay thế bánh mì trắng và gạo trắng bằng bánh mì lúa mạch nguyên lức (bánh mì đen) là cách giảm hàm lượng glucid đơn và tăng hấp thụ glucid tổng hợp, làm tăng hàm lượng cholesterol tốt (HDL) lên một chút và hạ đáng kể lượng triglycerid, một acid béo có ảnh hưởng trực tiếp đến các bệnh tim mạch.
Cà phê là thức uống mà nhiều người không thể bỏ qua. Vì vậy những người có tiền sử bệnh tim mạch nên có cách thưởng thức khác một chút: lọc cà phê qua phin giấy để lọc bỏ bớt một số thành phần có thể làm tăng cholesterol. Theo một nghiên cứu của Pakistan thì bạn cũng có thể cho 1/2 muỗng cà phê quế bột hòa chung với cà phê.
Ăn bưởi thường xuyên cũng giúp tan mỡ và hạ cholesterol, do bưởi chứa nhiều pectin, một chất xơ hòa tan. Tuy nhiên, bưởi có thể ức chế sự hấp thụ của vài loại thuốc điều trị. Bạn nên xin ý kiến bác sĩ trước khi dùng. Táo và các trái mọng cũng là nguồn pectin tốt.
Minh Quân

4 comments:

  1. Vạy thi cac ba phai thuong xuyen an buoi...moi khoe duoc (Sorry...không co tieng Viet...so hieu nham...y TT noi la buoi mien Nam cho khong phai buoi mien Bac))

    ReplyDelete
  2. Miền nào cũng tốt cho sức khỏe của bà chị hết bà chị à! Miền Nam thì để làm giảm cholesterol, miền Bắc thì để làm tăng sức dẻo dai của cơ hàm...
    :)

    ReplyDelete
  3. @ TA: Hg gởi thêm email (tiếng Anh)
    nói về lợi ích của dưa chuột. Không rỏ hư thực thế nào, phải nhờ đến B/S PTH hay N/S TA kiểm chứng.

    Cucumbers are the fourth most cultivated vegetable in the world and known to be one of the best foods for your body's overall health, often referred to as a superfood.

    Cucumbers are often sprayed with pesticides so it is important to buy organic or even better, grow them yourself.

    Here are 10 Benefits of cucumbers:

    1.Quick pick me-up - Cucumbers are a good source of B vitamins. Put down your sodas and coffee and eat a cucumber slice.

    2. Rehydrates body and replenishes daily vitamins - Cucumbers are 95 percent water, keeping the body hydrated while helping the body eliminate toxins. Cucumbers have most of the vitamins the body needs in a single day. Don't forget to leave the skin on because the skin contains a good amount of vitamin C, about 10 percent of the daily-recommended allowance.

    3. Skin and hair care - If you don't like to eat the skin, it can be used for skin irritations and sunburns as aloe would be used. Place a slice over puffy eyes and its anti-inflammatory properties help reduce puffiness. The silicon and sulfur in cucumbers help to stimulate hair growth.

    4. (Helps) Fight cancers - Cucumber are known to contain lariciresinol, pinoresinol, and secoisolariciresinol. These three lignans have a strong history of research in connection with reduced risk of several cancer types, including breast cancer, ovarian cancer, uterine cancer and prostate cancer.

    5. Home care - Eliminates a foggy mirror. Before taking a shower, rub a cucumber slice along a mirror and it will eliminate the mirror fogging up. Instead of WD40, take a cucumber slice and rub it along a squeaky hinge and your door will stop squeaking.

    6. Relieves bad breath - Take a slice of cucumber and press it to the roof of your mouth with your tongue for 30 seconds, the phytochemcials will kill the bacteria in your mouth responsible for causing bad breath.

    7. Hangover cure - To avoid a morning hangover or headache; eat a few cucumber slices before going to bed. Cucumbers contain enough sugar, B vitamins and electrolytes to replenish many essential nutrients, reducing the intensity of both hangover and headache.

    8. Aids in weight loss and digestion - Due to its low calorie and high water content, cucumber is an ideal diet for people who are looking for weight loss. The high water content and dietary fiber in cucumbers are very effective in ridding the body of toxins from the digestive system, aiding digestion. Daily consumption of cucumbers can be regarded as a remedy for chronic constipation.

    9. (Helps) Cure diabetes, reduces cholesterol and controls blood pressure - Cucumber juice contains a hormone which is needed by the cells of the pancreas for producing insulin which has been found to be beneficial to diabetic patients. Researchers found that a compound called sterols in cucumbers may help reduce cholesterol levels. Cucumbers contain a lot of potassium, magnesium and fiber. These work effectively for regulating blood pressure. This makes cucumbers good for treating both low blood pressure and high blood pressure.

    10. Promotes joint health, relieves gout and arthritis pain -Cucumber is an excellent source of silica, which is known to help promotes joint health by strengthening the connective tissues. They are also rich in vitamin A, B1, B6, C & D, Folate, Calcium, Magnesium, and Potassium. When mixed with carrot juice, they can relieve gout and arthritis pain by lowering the uric acid levels (the magnesium also helps prevent muscle cramps ...) nth-fl

    Sources for this article:

    http://www.gardeningchannel.com/the-health-benefits-of-cucumbers/
    http://www.healthonlinezine.info/15-health-benefits-of-cucumber.html
    http://www.eatingwell.com
    http://www.naturalnews.com/035719_cucumbers_anti-aging_vegetables.html

    ReplyDelete
  4. Thanks LV Hùng, thấy cucumber nhiều công dụng ghê !

    ReplyDelete